El Martinet | Comunitat dels Mitjans
21537
page-template-default,page,page-id-21537,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

LA COMUNITAT DELS MITJANS

Aquesta comunitat està formada pels nens i nenes de 6, 7 i 8 anys, també per les seves famílies i per un equip de mestres que ens ocupem d’acompanyar-los en els seus aprenentatges.

 

És una comunitat amb molta energia, just perquè el moviment, l’acció, el joc i l’emoció s’expandeixen molt i les ganes de conèixer i de comprendre el món porten els infants a recerques incansables sobre les coses. A més a més, són anys on el joc simbòlic ocupa molt d’espai i moltes paraules dites en veu alta. Sembla que els infants d’aquestes edats necessitin créixer fent créixer històries que s’inventen i que es transformen gairebé en aventures viscudes. Per aquest motiu en aquesta comunitat hi ha molts espais pel joc, com els hàbitats, les construccions, la fusteria, el teatrí per fer titelles, la caseta, ara habitada per fades, i després per llops, molts espais pels llibres, espais per escriure, per dibuixar i pintar, per comptar i calcular, investigar coses i amb molts jocs de taula, amb regles que ja existeixen i altres que es poden inventar. Per cert, els circuits de bales o d’aigua, potser perquè són ràpids i sorprenents, són també uns dels jocs que interessen en aquesta comunitat. Però, sobretot, el que més, més, hi ha a la comunitat, és alegria.

Al jardí sovint veiem nens i nenes durant hores i hores darrere dels petits insectes, encuriosits pel moviment, les formes, els ulls… o bé jugant a cabanes, a botigues, a restaurants deliciosos, així com fent circuits per fer passar l’aigua d’un costat a l’altre, o construint vaixells per fer-los surar o grans muntatges on molts nens alhora estan implicats “treballant” intensament, com un dia que molts nens feien terra fina per posar en funcionament una fàbrica de xocolata o altres dies que molts estaven atents estona i estona, amb una lupa a la mà, per aconseguir fer foc.

 

Tot un misteri! A vegades també veiem que de sobte la comunitat s’omple de paraules, missatges, anuncis… i sentim que creixen un munt de ganes d’escriure, de llegir i llavors, de sobte, també hi ha silenci i viatges a través dels llibres que poc a poc ens descobreixen un nou món. També sovint els dibuixos ens transporten a mons inventats on els cotxes poden volar, es pot viure sota l’aigua o caminar del revés.

 

És divertit veure com entre nens i nenes hi ha molt de compartit, alhora que molt de diferent, com algunes coses els uneixen en un interès comú i com d’altres es territorialitzen i semblen ocupar-se d’allò que “només” agrada a les nenes o d’allò que apassiona als nens, i com a vegades alguns d’aquests territoris són visitats per uns o altres i, de sobte, també és possible jugar plegats.

O també és apassionant quan marxem tots a caminar o en bicicleta i pugem i baixem muntanyes i ens cansem molt o quan a les passejades anem durant una setmana a un mateix lloc i llavors juguem en un lloc que tot i que sent estrany i foraster es transforma en proper, perquè passar-hi una setmana permet als infants el dret de la coneixença, alhora que seguritza les seves accions i els atorga major llibertat i valentia.

 

I així és la comunitat dels mitjans!…divertida, fresca, riallera, viva… de poc descans i de moltes troballes, de recerques incansables i de grans celebracions.

 

Mestres de la Comunitat dels Mitjans