El Martinet | Comunitat dels Petits
21535
page-template-default,page,page-id-21535,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

LA COMUNITAT DELS PETITS

Aquesta Comunitat està formada pels nens i nenes de 3, 4 i 5 anys, les seves famílies i les mestres que els acompanyem. Intenta ser un entorn ric en possiblitats de moviment, en sensorialitat i també ric en relacions afectives vertaderes.

 

Aquesta és la Comunitat dels inicis, dels primers encontres, de la dolçor i l’amorositat, de començar a desplegar-se en un nou món amb tot el cos, amb tots els sentits. És la Comunitat de la tendresa i de l’acolliment, de la sorpresa per allò que cada dia és nou. És el moment de descobrir l’altre, de mirar-se, d’imitar-se, de començar a jugar plegats, a l’inici com per casualitat i poc a poc per afinitat. És el moment també de teixir vincles amb adults diferents als de casa.

 

La Comunitat dels Petits és plena de materials diferents amb molta riquesa de matisos amb els que els infants poden incansablement repetir aquelles accions que els interessen: omplir, buidar, amb sorra, amb farina, amb aigua, amb terra… apilar, construir, composar, ordenar amb peces variades de fusta, metàl·liques, amb teles, botons, fang… Mentre fan festes d’aniversari, menjars per les nines, viatges a la Xina, a la Lluna, a Ripollet amb tren, amb vaixell, amb coets. Mentre fan de pares, mares, bebès, bruixes, gats, vampirs, monstres, bombers, superherois, ratpenats, i tot això en combinacions d’allò més estrafolàries.

 

És la Comunitat de córrer, córrer i córrer al costat d’algú que corre amb tu, d’enfilar-se als troncs, a la torre, a la cabaneta, a les oliveres i saltar des de ben amunt, també saltar des dels troncs, als bassals i embrutar-se tots i després canviar-se. I embrutar-se amb fang, amb pintura, terrajant, maquillant-se la cara.

Nosaltres pensem que totes les vivències que els infants tenen a la comunitat són necessàries perquè s’esdevingui el seu procés de creixement. Allò que passa a la Comunitat dels Petits no és anecdòtic i tindrà molt a veure amb el que vindrà després. L’aprenentatge dels infants el veiem com un procés que es va donant en diferents etapes. I aquestes no es poden saltar perquè les unes se sustenten en les altres.

 

L’estructura temporal de la comunitat és molt estable i simple, sempre igual. Cada dia és igual que l’anterior. Permet que els petits la comprenguin molt fàcilment ja que només està marcada pels moments d’entrar i sortir de l’escola i pels moments de menjar. Això dóna un ritme molt comprensible per a ells, i permet que hi hagi temps perquè les coses passin. Aquestes grans franges horàries fan possibles molts ritmes diferents. De fet, tants ritmes com nens hi ha.

Tant a les entrades com a les sortides, les famílies compten amb un temps per acomiadar-se o retrobar-se amb els seus fills i filles. Alhora, és un moment que, a mestres i famílies, ens permet compartir alguna petita conversa. Al matí, cada nen i nena comença el dia en el seu espai de referència, amb la seva mestra i els seus companys i companyes. És un temps de trobades i salutacions naturals, esglaonades, a mesura que van arribant i van començant a jugar. Les famílies entren a l’espai amb els seus fills i filles i els acompanyen a desar la jaqueta, la bossa i a treure’s les sabates. Ens preparem per passar el dia junts, de manera còmoda, com si l’escola fos una gran casa on tots convivim. A la Comunitat dels Petits els nens i nenes es desplacen descalços o amb mitjons per tal d’afavorir el benestar i el moviment lliure.

 

Mestres de la Comunitat dels Petits